sobota 7. února 2015

PORUHY SPÁNKU

0

Téměř každý z nás zažil někdy stav, kterému se říká Porucha spánku. Ať už se jednalo o problém s usínáním nebo předčasným probouzením. Tato problematika je pro společnost 21.století v podstatě typická. 

Z mnoha knih nebo článků, zabývajících se spánkovými poruchami, se lze dočíst, že porucha spánku, a to v podstatě kterákoliv, značí nějaké vážné, nejlépe pak nádorové onemocnění. To samozřejmě může být pravda. Na druhou stranu v medicíně hraje významnou roli statistika a pravděpodobnost, a díky nim lze s jistotou blížící se 100% říci, že zcela nejčastěji nemá porucha spánku nic společného s vážným ba ani nádorovým onemocněním. 

Problémem je psychika. Naše myšlenky. Poruchy spánku jdou ruku v ruce s jakýmkoliv stresem. Stres z práce, stres v rodině. Stres z toho, že usínáme v jiném prostředí. Stres ze změny času. V neposlední řadě stimulace, stres mozku před usnutím zapnutým notebookem nebo mobilním telefonem. 

Při poruchách spánku souvisejících s psychikou je velmi důležité přesně dodržovat tzv. spánkovou hygienu. Ale o tom někdy příště.

Abych ale nezůstala nic dlužna klasické odborné medicíně, zmíním se o jednotlivých poruchách a o případných jiných onemocněních, která s těmito poruchami mohou souviset. 

Insomnie

Porucha usínání, mělký spánek s častým nočním probouzením, příliš brzké ranní probouzení. 

O chorobě se dá mluvit ve chvíli, kdy kvůli velmi nízké kvalitě spánku jsme nedostatečně odpočinutí, ospalí, pracovní výkonnost je snížená a mohou se přidávat např. i bolesti hlavy. 

Pokud insomnie trvá déle než 1 měsíc, označuje se pojmem chronická. V tomto případě se již může jednat o příznak např. deprese, úzkostných stavů, demence. Vše je ale opět silně individuální. Samozřejmě důvodem dlouhodobé insomnie mohou být i například bolesti při onemocnění kloubů. Nemenší význam mají také vnější faktory. Nevhodné podmínky v ložnici, nevhodné jídlo v nevhodnou dobu, nedostatek fyzické aktivity. Zvýšená konzumace kofeinu. To vše může způsobovat poruchy spánku.

Řešením je úprava životního stylu a především výše zmíněné dodržování správné spánkové hygieny.

Dlouhodobá insomnie může taká souviset s některými léky. Konkrétně se jedná o některé typy léků na vysoký tlak tzv. Beta-blokátory, kortikosteroidy a také dlouhodobé užívání hypnotik. 

Hypnotika jsou skupinou léků, která působí tlumivě na centrální nervový systém, tedy na mozek. Běžně se předepisují při nespavosti. Hypnotika by měla být užívána ale jen nezbytně dlouhou dobu, a co nejdříve by se měla vysadit. Hrozí totiž stále narůstající problémy se spánkem a tedy závislost. 

Hypersomnie

Zvýšená, nadměrná denní spavost s významným snížením koncentrace a nepřekonatelnou ospalostí ve chvíli nutného bdělí.
V tomto případě je již přítomnost jiných vážnějších onemocnění pravděpodobnější. Jde zejména o záněty mozku, nádory mozky a stavy po úrazech hlavy. Může ale také souviset jen s poruchou funkce mozku, jako například u depresí.

Syndrom spánkové apnoe

Při nádechu nemocný chrápe. Chrápání je přerušované pauzami, které mohou trvat od 10 do 120 sekund. V těchto pauzách nemocný nedýchá, proto apnoe.
V krvi se snižuje obsah kyslíku, nemocný se probouzí a nadechuje se. 

Typická je pro tyto pacienty denní hypersomnie, tedy zvýšená spavost přes den, bolesti hlavy, únava, změny nálad i osobnosti. U mužů může souviset i s impotencí.   





0 komentářů:

Okomentovat